Sunday, June 05, 2016

Inilah Punca Sebenar Muhammad Ali Terbuka Hijab Untuk Memeluk IslamInilah Punca Sebenar Muhammad Ali Terbuka Hijab Untuk Memeluk Islam .Global SUKAN tinju dunia dikejutkan dengan berita kehilangan seorang lagenda apabila Muhammad Ali disahkan meninggal dunia, pagi tadi.

Punca Sebenar Lagenda Tinju Sepanjang zaman Muhammad Ali Memeluk Islam Terbongkar. Ali yang dilahirkan pada 17 Januari 1942 di Louisville, Kentucky, Amerika Syarikat menghembuskan nafasnya pada usia 73 tahun, dipercayai kerana menghidap masalah pernafasan.


Beliau yang pernah menjadi peninju juara heavyweight dunia sebanyak tiga kali sememangnya merupakan salah seorang tokoh sukan terbesar pada abad ke-20.

Dalam namanya sedang meningkat naik, Ali tiba-tiba mengejutkan dunia apabila memilih untuk memeluk agama Islam dan menukar nama asalnya, Cassius Marcellus Clay, Jr, pada tahun 1964.

Pengumuman pertukaran agamanya itu didedahkan kepada umum buat pertama kali di arena gelanggang selepas Ali berjaya menjuarai heavyweight dunia menumpaskan Sonny Liston.


MUHAMMAD ALI VS SONNY LISTON

Petukaran agamanya itu juga membuatkan ada yang menggelarkannya sebagai ‘Black Muslim’. Ali yang awal merupakan mualaf ketika itu dikatakan mempunyai pegangan yang berubah-ubah terhadap Islam.

Namun, selepas itu Ali mula mendekati ajaran Islam dengan menyertai Nation of Islam, sebelum mengambil keputusan berada dalam aliran Islam Sunni pada tahun 1975, kemudian kepada mazhab Sufi pada tahun 2005.

Sementara itu, ramai peminatnya percaya Ali memeluk Islam ekoran pengaruh rakan baiknya yang dikenali Malcolm X.

Malah, ada sumber yang memberitahu, lagenda itu menerima hidayah ketika menemani rakannya mendengar ceramah ajaran Islam.

Keyakinan Ali terhadap Islam semakin utuh apabila beliau merasakan agama itu tidak membezakan warna kulit, etnik, kekayaan dan semuanya sama di mata Allah SWT.

credit to: sayangsabah.com


LAGI ARTIKEL MENARIK

Punca Sebenar Kematian Lagenda Tinju Dunia Terbongkar
Penemuan Makhluk Aneh Yang Menggemparkan Indonesia
Bahaya Pokok Ini Jika Berada Di Halaman Rumah Anda
Surat Wasiat Yang Menggemparkan Pihak Hospital
Biodata Penuh Arwah Menantu TPM Yang Mengejutkan Banyak Pihak
Abang Pukul Adik Hingga Mati Gara-Gara Kencing Dalam Seluar
> (GAMBAR)Banduan Tebuk Dinding Konkrit Telah Mengejutkan Pegawai Penjara
Niat Untuk Baiki Tandas Tersumbat Namun Terjumpa Benda Yang Mengejutkan
Lihat Apa Berlaku Bila Askar Muda Jepun Ini Sering Dicaci Kerana Percaya Allah


Inilah Punca Sebenar Muhammad Ali Terbuka Hijab Untuk Memeluk Islam Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment