Monday, July 11, 2016

(25 Gambar) Lelaki Ini Mencuri Masuk Ke Zon Merah Fukushima Dan Telah Temui Sesuatu Yang Mengejutkan !!


Gempar apabila seorang lelaki berjaya menyelinap masuk ke kawasan zon merah Fukushima yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

Bila saya memasuki kawasan zon merah ini, mata terasa sedikit kepedihan dan bau bahan kimia yang halus di udara. Sebelum memasuki kawasan ini, saya dimaklumkan oleh pihak berkuasa yang saya perlukan permit khas untuk melawat bandar ini. Permit itu mengambil masa 3-4 minggu untuk diluluskan.

Terlalu banyak birokrasi, jadi saya ambil keputusan untuk menyelinap masuk ke dalam hutan dan menggelak dari sekatan polis di jalan raya. Saya masih ingat lagi di mana saya hanya menggunakan GPS dan Google Maps meredah hutan pada jam 2 pagi untuk memasuki bandar Okuma, Futaba dan Namie.

Pernah terfikir bagaimana keadaan di Fukushima yang menjadi kawasan larangan sekarang? Yang mana anda juga mempunyai akses 100% ke semua kedai dan kawasan? Masa muda dulu selalu berangan dapat peluang seperti ini. Kalau saya berada di supermarket seorang diri, saya akan makan semua coklat yang ada. Hahaha!


Selepas kejadian gempa bumi yang melanda bandar ini, para penduduknya mula meninggalkan bandar setelah amaran tsunami dikeluarkan. Beberapa jam kemudian, Loji Janakuasa Daiichi, Fukushima pula meletup dan menyebabkan pencemaran radiasi.Shopping di supermarket yang telah ditinggalkan sejak bencana Fukushima 2011


Banyak binatang liar yang masuk ke dalam ini mencari makanan. Difahamkan binatang-binatang itu ditinggalkan oleh pemiliknya sejak bencana Fukushima 2011Kedai buku


Listerine 2011


Kedai Video yang dikatakan banyak menyewakan video 'Hentai'


Kedai dobi yang ditinggalkan sejak Mac 2011. Penduduknya tergesa-gesa keluar sehingga tertinggal pakaian mereka. Saya banyak menemui syilling 100 yen di sini.


Masa terhenti di Okuma, Futaba dan Namie pada Mac 2011Lagi supermarket di Namie, York Benimaru


Majalah keluaran Mac 2011


Stesen kereta api Namie


Runtuhan akibat gempa bumi


Bar yang ditinggalkan di Namie


Kedai CD. Siapa la yang berminat dengan CD lagi sekarang? Banyak koleksi limited edition di kedai ini.


Kereta yang ditinggalkan di ruangan parking sejak 2011


Salah satu laluan (masuk) di bandar Okuma di tutup


Kedai serbaneka yang ditinggalkan


Sisa radiasi boleh ditemui di mana-mana di kawasan ini


Di TomiokaBandar berhantu di Fukushima


Kedai kasutBangunan runtuh akibat gempa bumi


Rumah yang ditinggalkan di Zon Kuning


PS2 yang masih belum dibuka dari kotaknya.


Meskipun telah lama ditinggalkan, namun lampu isyaratnya masih berfungsi


Kedai bunga, banyak bau bunga mati di sini


100 meter dari loji janakuasa Daiichi Fukushima yang meletup 2011.


Tahap radiasi masih tinggi di zon merah. Tidak ramai orang yang melihat bandar ini sejak lima tahun yang lalu. Ia seperti sudah hilang. Namun saya masih dapat menemui makanan, duit, emas, laptop dan beberapa barangan berharga di zon merah.

Saya kagum, meskipun telah dilanda bencana yang tidak diingini, bandar ini masih mempunyai barang berharga. Tidak seperti Chernobyl di mana seluruh kedai dan bangunannya telah dirompak licin habis. Inilah bezanya bencana Chernobyl dengan bencana Fukushima.

Tidak dinafikan juga, inilah kesan buruk dari menggunakan tenaga nuklear. Kehidupan penduduk di Fukushima tidak lagi seperti dulu. Kebocoran radiasi di zon merah oleh loji janakuasa Daiichi, Fukushima ini telah merosakkan alam sekitar dan kehidupan laut di Lautan Pasifik. Oleh itu, katakan tidak kepada penggunaan Tenaga Nuklear.

Saya pergi ke bandar-bandar ini dengan Koji Hori dan terima kasih yang tidak terhingga pada Sherena Ng di atas bantuannya. Saya tidak mungkin dapat menemui bandar- ini tanpa peta dan laluan yang diberikan olehnya. - Keow Wee Loong |

(25 Gambar) Lelaki Ini Mencuri Masuk Ke Zon Merah Fukushima Dan Telah Temui Sesuatu Yang Mengejutkan !! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment